Tornar a treballar al camp

By May 8, 2018Events 2018

Tornar a treballar al camp

Dimarts, 29 de maig, de 9.00 a 14:30 h i a continuació, activitat a Cal Tudela – Prat de Llobregat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Segona jornada de bones pràctiques de l’economia social i cooperativa en l’àmbit agroalimentari que enguany es dedica a la possibilitat de crear ocupació en l’agricultura de proximitat i respectuosa amb el medi ambient, a través de projectes socials.

El nostre territori té terres de conreu sense treballar i un ecosistema d’iniciatives d’economia social, solidària i cooperativa en creixement. En aquestes terres, és possible generar nous projectes creadors d’ocupació per a les persones des de l’economia social?
Com accedir a les terres?  Quines bones pràctiques podem replicar?

Com posar d’acord la necessitat de renovació del treball al camp, la desocupació de moltes persones, l’interès de l’economia social per recuperar el conreu i fer-lo econòmicament sostenible i ambientalment respectuós?
I com la formació professional és clau en tot això?

Totes aquestes preguntes, mirarem de contestar-les
en aquesta jornada, on parlarem dels beneficis de l’agricultura ecològica. Què ens aporta tornar al camp?
On reflexionarem sobre com podem formar professionalment les persones interessades, conèixer el territori, protegir-lo de l’especulació i generar projectes.
I coneixerem de primera mà, bones pràctiques replicables, de característiques diverses.

L’objectiu de la jornada és generar un nou model d’activitat econòmica en l’agricultura al territori, innovadora, professional  i respectuosa amb el medi ambient, que permeti desenvolupar el seus coneixement tècnics a persones formades en agricultura ecològica. Que generi ocupació de qualitat  i oportunitats laborals a persones que, pel seu perfil personal o social, poden trobar una solució d’ocupabilitat en l’entorn agrícola.

Aquest repte, aquesta oportunitat, passa per posar a l’abast de les entitats d’economia social, solidària i cooperativa terres de conreu que avui no estan en ús. Per què? Perquè l’economia social evita l’especulació amb el territori i dóna oportunitats a les persones.

9.00 h
Recepció

9.15 h
Benvinguda a càrrec de:
· Marta Mayordomo, Tinenta d’Alcalde de Promoció Econòmica, Comerç i Ocupació de l’Ajuntament del Prat
· Josep Vidal Fàbrega, Director General d’Economia Social, Tercer Sector Cooperativisme i Autoempresa de la Generalitat de Catalunya
· José Carcelén, Conseller d’Agricultura i Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Llobregat
· Xavier Casas. Cap de l’Agència Metropolitana de Desenvolupament Econòmic de l’Àrea Metropolitana
de Barcelona

9.30 h
Tres taules moderades per Ana Àlvarez (Calidoscoop)

De 9.30 a 11 h
TAULA 1.  Què ens aporta tornar al camp?
1. Agricultura, ecologia i economia social, de què estem parlant?, amb Josep Espluga Trenc, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona
2. El sector de la producció agroalimentari ecològic, com està evolucionant?, amb Isidre Martínez, responsable de Producció agrària ecològica (Generalitat de Catalunya)
3. No tot és mercat: els reptes del canvi climàtic, la sostenibilitat i les respostes col·lectives, amb Josep Lluís Martínez, de Climcobaix (Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat)
4. Consumir productes de proximitat i/o ecològics també és salut, amb Esther Vivas, periodista i autora de “El negocio de la comida”

Descans i cafè

D’11.30 a 13 h
TAULA 2.  Què podem fer al territori?
1. La qüestió de la terra I: El Parc Agrari, oportunitats i reptes en l’entorn metropolità de Barcelona i disponibilitat de terres, amb Raimon Roda, director Gerent del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat
2. La qüestió de la terra II: Posar els conreus a l’abast de l’economia social i cooperativa, amb Marc Vilahur, director de la Fundació Emys i president de la Xarxa de Custòdia del Territori
3. La formació, amb Chema Pemán professor del cicle de producció agroecològica a l’Institut Les Salines
4. Impulsar l’economia social i solidària com a eina de distribució, amb Oscar Rando de la XES Baix Llobregat.

De 13.05 a 14.35 h
TAULA 3 . Presentació de  bones pràctiques de col·laboracions público-privades
1. Els Espaces-Test Agricoles francesos amb  Jean-Baptiste Cavalier
2. La Fundació Futur amb Bruno López Junqueras
3. Central Parc amb Rebeca Segura

A continuació
Trasllat a Cal Tudela, masia i explotació agrícola propietat de l’Ajuntament del Prat, que treballa la Fundació Cassià Just-Cuina Justa. Tast de productes de Cal Tudela. Networking. Visita i coneixement del projecte.

Mostra-taller: tractor de gallines i aplicacions per a una agricultura regenerativa.

Places limitades. Imprescindible inscripció prèvia

Hi haurà servei d’autocar per anar i tornar del Centre de Promoció Econòmica a Cal Tudela. La tornada serà a les 17 hores.

  • Lloc: Centre de Promoció Econòmica (c. de les Moreres, 48)

  • Municipi: el Prat de Llobregat

  • Data i hora: dimarts, 29 de maig, de 9.00 a 14:30 h i a continuació, activitat a Cal Tudela

  • Organitzen: Ateneu Cooperatiu del BLl. i Aj. del Prat de Llobregat amb la col·laboració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Consorci del Parc Agrari del BLl.

  • Més informació: elprat.cat/economia

Cal inscripció prèvia: elprat.cat/economia